Minna Tägil

Minna Tägil, sopran. 2:a året på Kammarmusikprogrammet på Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola

Jag heter Minna Tägil och jag studerar mitt andra år på kammarmusikprogrammet på Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola. 

Här får jag möta några av landets främsta lärare, inte minst sångprofessor Lena Hellström-Färnlöf som är en av de mest eftertraktade sångpedagogerna, inte bara i Sverige utan också internationellt. Hon sitter ofta i jurys och har ofta masterclasses i t ex Kanada. Med sin stora kunskap om hur branschen fungerar så ger hon oss studenter på utbildningen hela paketet med vad som krävs av oss och vad det innebär att vara frilansande sångare där ute i världen. Det är otroligt värdefullt att få ta del av hennes kunskap varje vecka som sångstudent på Musik- och operahögskolan vid MDH. 

Det går inte en enda sånglektion utan att jag upplever stora framsteg med min sångliga utveckling. Genom sin stora passion och enorma kunnighet så tankas jag efter varje sånglektion med massor av sångarglädje, energi och såklart sångteknik att programmera in. Jag har utvecklats i en hastighet jag faktiskt inte trodde var möjlig och det gör mig otroligt taggad på att fortsätta göra allt för att nå mitt mål som är att i framtiden kunna arbeta som operasångerska. Lena ger oss alla verktyg för att lyckas, med alltifrån supernoggrant arbete med sångtekniken till att kunna lansera sig själv i en konkurrenskraftig bransch. 

Hon ser varje sångstudents behov och vet precis hur hon ska lyfta varje enskild student. Jag känner mig väldigt trygg i att Lena alltid vill mitt bästa. Jag märker att det är med en stor kärlek och omtänksamhet hon driver en av Sveriges bästa utbildningar för klassiska musiker. 

Jag är otroligt glad över det samarbetet jag och Lena har haft de senaste åren och kommer fortsätta ha förhoppningsvis många år framöver! Inför första mötet med Lena så hade jag inte så mycket sångteknik i bagaget. Men hon sa tidigt att ”Vill man satsa, då ska man sjunga för mig, för jag satsar”. Då kände jag direkt att jag är rätt ute. Sedan dess har vi haft en tydlig riktning framåt och det är självklarare än någonsin att det är så vi vill fortsätta, med stor drivkraft, noggrannhet och oändlig kärlek till sången!

Vid utbildningen får jag dessutom ha instudering och romansinterpretation för Magnus Svensson och Bengt-Åke Lundin, två av de främsta pianisterna vi har i Sverige. Vi får många konsertmöjligheter, bl a i Västerås konserthus och Västerås domkyrka. Vi tillbringar dagarna i fantastiska lokaler på Västerås slott och vi får ofta besök av gästlärare som imponeras av den höga nivån vi besitter. Gör dig själv en tjänst och sök den här utbildningen!

Länkar till klipp

Jean-Philippe Rameau
La Folies aria ”Aux langueurs d’Apollon” ur Platée

G. F. Händel, Tornami a vagheggiar ur Alcina