Konsert –
operakarriär

Lena Hellström - Färnlöf

I början av karriären blev det mycket opera: storopera, kammaropera, nyskriven opera, barockopera, barnopera, etc. Att djupdyka i rolltolkningar och gå in i en karaktär tillsammans med regissör, dirigent och sångarlag är bland det absolut bästa som finns! Det är krävande på alla plan men samtidigt så spännande att via sitt eget instrument gå vidare och utveckla konstnärlighet och artisteri! I en produktion på Folkoperan i Stockholm sjöng jag alla tre sopranrollerna i Hoffmans äventyr. Allt som hör till med kostym, smink, ljus, teaterdammet, nerver, orkester …. ger en magi som inte är jämförbar med något annat än scenens förmåga att trollbinda. En förtätad koncentration som helt är i nuet och i konstens tjänst, kräver total närvaro och ger samtidigt ett lyckorus där endorfinerna skjuter i höjden!

För mig var det svårt att kombinera operans arbetstider med familj och två barn, frilansande musikerman och att vi bodde på landet. När skolan startade för barnen tackade jag därför nej till längre engagemang, istället blev det konserter och kortare operaengagemang. Ofta var det nya program varje vecka med en härlig blandning av allt en klassisk konsert- och operasångerska kan tänka sig att vilja sjunga. Romanskonserter med teman som Sydländska fläktar och nordiska vindar (Spansk och nordisk musik), Folkton på klassiskt vis (Brahms, Haydn, Villa Lobos, Ravel, Rodrigo, Bartók), Sagotema med Schostakovish, Musgrave, Bernstein, Mussorvsky, Tidig poesi möter nutida tonsättare och mycket mer. Många fantastiska uruppföranden med romanser som t.ex. W.W.Glaser, B. Färnlöf. Och all sakralmusik från tidig medeltid via barock och romantik till ultramodernt. Fantastisk kammarmusik med kantater, duos, trios, och vidare i besättning, även här med ett stort spann i tidsepok och konstellationer. T.ex. slagverk och sång, blockflöjt, slagverk och sång, klarinett, piano och sång, stråktrio och sång, oboe och sång, trumpet, stråkkvartett och sång…..

Och opera såklart!!

Att stå på scenen och möta publik, det egna övandet och möten med underbara musiker genom åren har varit helt oslagbart!

Lena Hellström - Färnlöf konsert och opera

Lena Hellström-Färnlöfs repertoarkännedom är unik! Från enklaste besättning, röst och luta, till full symfoniorkester, från barockmusik till nyskriven musik, från kyrkomusik till romanskonserter. Lena har ofta representerat svenskt musikliv utanför Sveriges gränser.”

 

Getting ready for concert (foto Vasa getting ready)