Kort om Lena

Lena Hellström-Färnlöf , bosatt i Stockholm, är professor i sång och konstnärlig chef vid Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola. Hon är utnämnd till Excellent Teacher, en meritering inom högskolevärlden som ges till lärare som uppnått den högsta nivån av pedagogisk skicklighet. Lena ger regelbundet masterclasses nationellt och internationellt och undervisar även professionella sångare.

Hon agerar ofta sakkunnig vid auditions och är konstnärlig rådgivare åt en artistagentur. Lena har tidigare undervisat vid Operahögskolan och Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Lena är också mycket intresserad av ledarskap och personlig utveckling och har utbildat sig inom mental träning och till NLP Master Practicioner.

Konstnärlig forskning är en viktig del av Lenas arbete som sångpedagog. Forskningen handlar om ”hur konsten lyfter pedagogiken och hur pedagogiken lyfter konsten” och har bland annat tagit sig uttryck i två olika operaprojekt: Riddartornet som spelats på Västmanlands teater och Vadstena gamla teater och Mozarts kvinnor som gavs på Västmanlands teater och Ulriksdals slottsteater, Confidencen i Stockholm 2020.

Lena Hellström-Färnlöf är utbildad konsert- och operasångerska vid Göteborgs musikhögskola samt Operahögskolan i Stockholm. Under sin nationella och internationella 25-åriga sångkarriär har Lena Hellström-Färnlöf som solist skaffat sig erfarenheter och kunskap om konstmusiken som få kan konkurrera med. Från enklaste besättning, röst och luta, till full symfoniorkester, från barockmusik till nyskriven musik, från kammaropera till stor opera.

Lena Hellström-Färnlöfs repertoarkännedom är unik, och ger henne verktyg och kunnande att ledsaga sina sångare på bästa sätt. All repertoar under åren som sångerska: tidig musik, nyskrivet, opera, kammarmusik, romanser, solist med kör, solist med kör och orkester och sakral musik gör listan lång och som sångpedagog är detta en guldgruva att ösa ur.

”När jag var solist i sammanhang med kör kom det ganska ofta någon körmedlem efter konserten och frågade om jag gav sånglektioner. Undervisandet startade i blygsam skala och efter ett tag upptäckte jag att detta var det bästa jag någonsin hade gjort. Jag började tacka nej till sångjobb för att ge sånglektioner. Mitt i karriären tog jag beslutet att under ett år undervisa på heltid – och på den vägen är det. Mitt enormt stora intresse för människor (tänkte ett tag utbilda mig till läkare) och musik gör att jag stormtrivs med mitt jobb. På slutet av dagen är jag fortfarande fylld av härlig energi!”

 

Läs mer: Lena, sångpedagog