”Jag kan helt och fullt lita på Lena”, Kajsa Palmér

Kajsa Palmér - alt/mezzosopranNär jag först kom i kontakt med Lena var början på höstterminen 2010 och jag skulle precis påbörja mitt andra år på kandidatutbildningen på Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Efter ett år där kände jag mig vilsen och upplevde ingen större utveckling i min sångteknik.

Min passion för musiken och viljan att uttrycka mig fanns inom mig, men jag kände mig hindrad av min sångteknik. Jag såg på sångteknik och musikaliskt uttryck som två helt skilda saker och för mig var tekniken bara ett hinder för min musikaliska vilja. Jag sökte mig till andra pedagoger och tog kontakt med Lena då jag hört mycket gott om henne och hennes sångelever.

Efter mina första lektioner med Lena kommer jag ihåg att jag kände mig likt befriad. Det var underbart att åter få öppna upp för rösten och låta klangen leva fritt. Jag gillade att hon arbetade fysiskt och utan fokus på att kontrollera klangen. Hon arbetade med mig efter mina förutsättningar och mina kvalitéer och inte utifrån mina hinder eller svårigheter.

Hon såg min vilja att sjunga och min vilja att uttrycka och värdesatte denna vilja. Jag behövde inte längre lägga min musikalitet åt sidan för sångtekniken, utan sakta växte sångteknik och musikaliskt uttryck ihop och blev ett. När jag började hos Lena var jag hög sopran, men det tog inte många lektioner innan hon föreslog lägre repertoar. Ju mer vi på lektionerna arbetade bort spänningar och lät min röst släppas fri växte en djupare klang fram naturligt. Idag är jag djup mezzosopran och stormtrivs!

Jag trivdes så bra med Lena att jag beslutade mig för att avbryta mina studier på musikhögskolan och istället flytta till Västerås för studier på Kammarmusikprogrammet. Där kunde vi arbeta intensivt och ostört. Detta val har jag aldrig ångrat. Ibland undrar jag vart jag hade varit om jag inte kontaktat Lena den där sommaren. Hon har kommit att betyda otroligt mycket för min utveckling som sångerska och som artist. Hon arbetar med mig på alla plan och jag är så tacksam att hon lägger ner så mycket energi och engagemang i sitt uppdrag i att lära mig bli den bästa sångerska jag kan bli.

Jag kan helt och fullt lita på Lena på grund av hennes erfarenhet och hennes kunskap, men också genom att se tillbaka på min egen utveckling. Jag älskar att sjunga mer än någonsin och varje framsteg och ny insikt när nya framsteg och nya insikter. Lena inspirerar mig med sin energi och glädje för sång och undervisning och av hennes undervisning får jag en stabil grund att stå på inför framtida utmaningar.

Närmast ska jag till hösten börja på Operahögskolan i Stockholm.

Kajsa Palmér – alt/mezzosopran