”Jag känner mig trygg och litar på Lena till 100%”, Frida Bergquist

Frida Bergquist, Kammaropera år 1Lena är ett riktigt energiknippe! Det är alltid roligt att gå till sånglektionerna och jag blir alltid inspirerad och på bra humör. Dessutom har hon enorm kunskap om rösten som instrument. Det vi gör på lektonerna känns alltid utvecklande och hälsosamt, jag känner mig trygg och litar på Lena till 100%.

Lenas sätt att jobba är olika från person till person, på så sätt har min utbildning blivit skräddarsydd. Hon jobbar alltid utifrån mina förutsättningar och ger uppmuntring för alla framsteg, stora som små.

Innan jag träffade Lena hade jag ingen aning om hur jag skulle använda stödet, så det har varit en spännande resa att hitta olika sätt att trigga igång rätt muskler och slappna av i de som inte behövs när jag sjunger. Vi har också jobbat med placering av klangen för att få ett fokus i rösten så att jag kan höras ut över en orkester i stora rum. Jag har blivit modigare i mitt uttryck både i kroppen och i min musikalitet.

Lenas olika sätt att förklara tekniska funktioner har passat mig, ibland är det genom att berätta om vad det är som händer anatomiskt och ibland är det att jag ska ha en känsla som hjälper till att få rätt klangfärg eller balans i stödet. Det är kanske inte varje gång jag förstår på en gång, men Lena har ett fantastiskt tålamod.

Under mina 4 år med Lena har jag fått många möjligheter att stå på scen med orkester, i kammarmusikaliska sammanhang och på auditions. Jag har sjungit konserter i olika akustiker och har fått mer kunskap om hur jag kan använda min röst och mitt uttryck i olika rum. Jag har också lärt mig att ta eget ansvar för min röst, hur mycket jag orkar sjunga och när jag måste vila, hur mycket jag kan sjunga när jag är förkyld och hur jag bäst laddar upp för en konsert.

Med Lena som mentor har jag utvecklats otroligt mycket som sångerska, person och som artist!”

Frida Bergquist, Kammaropera år 1

Verdi Rigoletto Quartet ”Un di se ben rammentomi.. Bella figlia dell’amore”
Gilda: Amelie Flink, soprano
Maddalena: Frida Bergquist, mezzo-soprano
Il Duca: Viktor Johansson, tenor

Bizet Habanera ”L’amour est un oiseau rebelle”
Carmen: Frida Bergquist, mezzo-soprano
Maestro Professor Olivier Godin
Professor Lena Hellström-Färnlöf