”Lena är den sångpedagogen som har betytt mest för mig”, Desirée Baraula

Desirée Baraula – mezzosopran , alumnLena är den sångpedagogen som har betytt mest för mig. Jag träffade henne i en tid då jag kände mig förvirrad, ledsen och vilsen och visste inte var min röst var på väg.

Jag hade sjungit mycket innan och hade gått på operastudion i Stockholm men jag hade inte lärt mig de grundläggande funktionerna i operasång.

Jag visste förstås att jag hade en bra röst men kunskapen om hur jag skulle använda den var i princip lika med noll. I mötet med Lena började jag förstå hur själva instrumentet ska hanteras.

Vi började med övningar och sjöng ganska lite på hela sånger, allt för att vänja kroppen att börja göra jobbet på rätt sätt och eftersom utvecklingen gick fort och rösten öppnade upp sig så fick jag även mer självförtroende och stärkte min sångidentitet.

Allt detta var möjligt eftersom Lena är en otroligt kompetent, erfaren och förstående person och pedagog. Dessutom är hon otroligt skicklig på att känna av vad hon kan förvänta sig av sina studenter och hur höga krav hon kan ställa på dem. En otrolig viktig del av sång är även lusten och viljan att sjunga och göra musik och Lena inspirerar mig med allt detta även nu fast jag inte studerar regelbundet med henne längre.

Med den tekniken och lusten att sjunga kom jag in på operahögskolan och det är min övertygelse att det blev så pga jag studerade hos Lena.

Tack vare Lenas undervisning var jag beredd på att möta det professionella livet och nu jobbar jag som praktikantsolist på Norska Operan och trivs otroligt bra.