”Lena är en ovanlig sångpedagog”, Elin Skorup

Sedan jag började sjunga för Lena har min sångliga utveckling nått oanade höjder. Efter varje lektion har hon lagt ner ett nytt verktyg i lådan, ett verktyg man alltid har användning för. Lena är en ovanlig sångpedagog. Ovanlig i den bemärkelsen att hon besitter de mest djuplodade kunskaper om såväl röst och anatomi, som repertoarkännedom och dramaturgi.

Lena är en mästare på implementera allt detta i sin undervisning utan att särskilja någotdera av det. Hon vet precis när det är dags för lite mer eller mindre av det ena eller andra men alla parametrar finns alltid där. Dessutom ser Lena, med sin nyfikenhet till att hålla sig ständigt uppdaterad på nya rön i de forskningsområden som rör både röst och pedagogik. I förberedelserna för några av mina större engagemang, oavsett om det gäller Mozarts Requiem i Stockholms Konserthus, Beethovens nia med Gävle symfoniorkester, en audition för Malmö Opera eller rollinstudering vet Lena precis vad som ska till för att man ska känna sig upp till tänderna väl förberedd redo att leverera sitt allra yttersta.

Och dessutom ha väldigt roligt samtidigt! Det är en hård bransch men Lena känner den väl och hon har en unik förmåga att varsamt men bestämt (och alltid med ett leende) elda på den där glöden man har som artist, för att kunna, likt en elitidrottare, prestera på topp precis just när det krävs. Att sjunga för Lena är extremt hälsosamt. Jag blir helt enkelt en lite bättre sångerska för varje gång jag har haft lektion.


Ravel, Fire aria – ”Arrière ! Je réchauffe les bons”