Riddartornet

Amelie Flink som Matilda Rebecca Hellbom som Olivia Foto: Jonas Bilberg

Riddartornet är en nykomponerad kammaropera med musik av Carl Unander-Scharin, libretto av Magnus Florin i regi av Nils Spangenberg. Operan är baserad på E. J. Stagnelius pjäs med samma namn och är specialskriven för Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskolas kammaroperautbildning, som ett konstnärligt forskningsprojekt under ledning av högskolans konstnärliga chef och professor i sång – Lena Hellström- Färnlöf. 

Bakgrunden till samarbetet var ett möte mellan operaklassen och Carl Unander-Scharin våren 2017 då Carl imponerades av nivån och därför frågade oss om det vore intressant med ett samarbete där han komponerade en specialbeställd opera för studenterna. Grundidén bygger på att: konsten lyfter pedagogiken och pedagogiken lyfter konsten, och i detta projekt berikar de varandra. Därav det täta och unika samarbetet mellan kompositör och sångpedagog, senare även sångpedagog och regissör. Denna grundidé är även tesen i Lena Hellström-Färnlöfs forskning.

Projektet genomfördes i samproduktion med Vadstena-akademien och Västmanlands teater. Operan fick sin världspremiär på Västmanlands teater i Västerås den 12 juni 2018 och flyttade sedan i början av juli till Vadstena Gamla teater, en teater från Stagnelius egen tid.

Pjäsen från 1821 är en romantisk, skräckgotisk tragedi om en faders begär till sin dotter i den förvridna åtrån efter oskuld och ren urbild. Det är ett otäckt drama som speglar Stagnelius syn på tillvaron som en dyster vrångbild av det eviga. Guds klara evangelium strålar ner från stjärnorna, men varat är en endast en ond dröm.

 

Carl Unander-Scharin, tonsättare,

Magnus Florin, libretton

Nils Spangenberg –regissör, vd och konstnärlig ledare på Vadstena -Akademien,

Lena Hellström-Färnlöf är professor i sång och konstnärlig chef vid Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola.

Joachim Gustafsson – dirigent

Johan Glaumann –  scenograf och kostymskapare.

Erika Dillner Engström – Kostymtillverkare.

Christer Billström – Ljusdesign

Johan Åberg – Scenmästare

Vladi Vargas – Tekniker

Pernilla Willman – Producent

Tack till:

Teaterchef: Niklas Hjulström

Produktionschef: Maria Hägglund

Marknadschef: Ulrica Martinsdotter

Administrativ och ekonomichef: Eva-Marie Sahlin

De medverkande utgörs av sångare från den nystartade kammaroperautbildningen samt sångare och instrumentalister från Kammarmusikprogrammet. En fantastisk storsatsning från Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola för musikstudenter och för svenskt musikliv!

Rollista Riddartornet

Mathilda – Amelie Flink, sopran

Olivia – Rebecca Hellbom, sopran

Clara – Frida Bergquist, mezzosopran

Rheinfels – Viktor Johansson, tenor

 

m Lena Helltröm-Färnlöf, en av Sveriges främsta sångpedagoger:

Utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Göteborg. Sjungit allt ifrån tidig medeltidsmusik till ultramodern nyskriven i små och stora konstellationer, opera, barnopera, kammarmusik, solist med orkestrar, solist i sakrala verk både i Sverige och utomlands.

Efter många år i branschen, först som student, sedan ute på fältet som konsert- och operasångerska ägnar sig Lena nu sig exklusivt åt sångundervisning.

Professor  och excellent teacher, undervisar professionella sångare och studenter i alla röstfack, ger regelbundet masterclasses nationellt och internationellt.

Agerar ofta sakkunnig i jurys och är artistisk rådgivare i agenturen Good Company.

Lena  är en uppskattad konferenciär i konsert och operasammanhang.