Sara Bäck

Sara Bäck, mezzosopran. 2:a året på kammaroperautbildningen på Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola.

Efter tre års studier på Chalmers tekniska högskola direkt efter gymnasiet, som resulterade i en Teknologie kandidatexamen, och sedan ett år på folkhögskola så kom jag i kontakt med professor Lena Hellström-Färnlöf. Då började mina sångstudier på allvar! Jag började studera på Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola på Västerås slott, där Lena är verksam. Efter grundutbildningen Kammarmusikprogrammet (som ledde till en Konstnärlig kandidatexamen) studerar jag nu andra året på utbildningen i Kammaropera.

Jag tycker Lenas undervisning och utbildningen på skolan är mycket bra upplagd i och med att grunderna för sångteknik först och främst varit i fokus och att jag allt eftersom har fått utmaningar som jag varit redo för. Detta är något som jag är oerhört tacksam för! Under mina år på skolan har jag fått vara solist med orkester i Västerås Domkyrka och Västerås konserthus samt sjungit på konsert i Rikssalen på Västerås slott väldigt många gånger. Jag har deltagit i sceniska projekt såsom Riddartornet och senast Mozarts kvinnor som sattes upp på Västmanlands teater och Confidencen/Ulriksdals slottsteater.

Lena undervisar på ett seriöst och samtidigt lekfullt sätt med en energi som alltid smittar av sig. Hon är mycket mån om att vi studenter ska utveckla en hälsosam sångteknik och att vi ska odla vårt sångar-mod och artisteri. Hittills på min sångarresa, så har jag genom Lenas ovärderliga undervisning utvecklats i hög grad, såväl sångligt som personligt. 

Lena ger regelbundet masterclasses runt om i världen och är även sakkunnig i branschen. Hon har en gedigen karriär bakom sig och undervisar även sångare som är i mitt i karriären. Jag kommer aldrig glömma den gången då jag ivrigt på en lektion pratade om en sångerska som jag tyckte var så himla bra på en konsert jag just varit på, och det visade sig att just denna sångerska tog lektioner för Lena. Jag hade vid tillfället precis börjat för Lena, och gissa om jag blev glad!

2020-11-28 

Länkar med klipp:

”Wißt ihr…” from Zigeunerlieder – J Brahms

”Killingdans” from Haugtussa – E Grieg

”Segudille” (Carmen) from Carmen – G Bizet