Rebecca Hellbom om Musik- och Operahögskolan

Utan att överdriva kan jag stolt säga att sångprofessor Lena Hellström-Färnlöf tillhör de bästa i världen. Lektionerna med Lena är alltid utvecklande och inspirerande, där hon ser nya möjligheter och uppmuntrar mig till att uppnå mina mål. Lena ser det unika och personliga i varje sångröst.

Hon förstår min röst och på vilka sätt vi tillsammans kan utveckla den långsiktigt och på ett hälsosamt sätt. Under åren har hon hjälpt mig att bygga en stark och stabil sångteknisk grund. Det gör att jag känner mig väldigt bekväm med min röst. Hand i hand med att sångtekniken har fallit på plats har vi även jobbat med det sceniska uttrycket och utvecklat det. Lena har alltid ett helhetstänk i sin undervisning och det tycker jag är väldigt bra och viktigt.

När jag började ta lektioner för Lena hade jag en mindre sopranröst, ungefär som en blockflöjt, och sjöng hög och lätt sopranrepertoar. Idag är jag en lyrisk-dramatisk sopran och har vuxit in i mitt röstfack. Lenas förståelse för min dramatiska röst och vilken repertoar som passar mig har alltid varit mitt i prick. Detta har gjort att min utveckling som sångerska har gått hand i hand med att min röst har vuxit sig större. Det känns oerhört tryggt för mig.

Att Lena har hela världen som sin arbetsplats gör att hon har en mycket bra insikt i vad som krävs för att lyckas som sångerska idag. Lena har även själv varit konsert- och operasångerska. Det är en tuff bransch som inte alltid är rättvis. Hennes guidning och kunskap om vad som krävs ute i branschen motiverar mig och ger mig trygghet.

Lena är en av de mest driva och hängivna personerna jag vet. Nyligen hade jag äran att få ta emot första pris i Göteborgs Wagnersällskaps tävling om Bayreuth-stipendiet 2021. Det är en tävling som jag verkligen har velat vinna och Lena har hjälpt och stötta mig till att uppnå mitt mål. Det är jag så tacksam för! Även på de olika konserter jag sjunger på är hon alltid med och handleder efter repetitioner och konserter, vilket är extremt värdefullt och givande. Hennes uppmuntran och tillit till min potential som sångerska bidrar enormt till min utveckling. Jag är säker på att jag inte hade kunnat uppnå den potential som jag har gjort och är på väg emot utan henne.

Länkar med klipp