Pedagogiska Priset

4 februari 2023

Tänk vilken annorlunda kväll jag hade i tisdags på Västerås Konserthus!Under hösten har jag mottagit det finaste priset som går att få som lärare, det Pedagogiska priset efter nomineringar från mina sångstudenter på MOMDU! Och nu var det dags för en föreläsning /masterclass.

Det var verkligen så inspirerande och givande både att förbereda och stå där i stunden och i en samlad form berätta om min resa som artist som för många år sedan växlade över till pedagogens.Mitt holistiska perspektiv, min pedagogiska grundsyn, hur jag bygger pedagogisk stege, mental träning, lite filosofi och naturvetenskaplig ingång och såklart massor med sångteknik parat med konstnärlighet.Några citat och kopplingar till hur jag ser på lärande, som t.ex glödlampans uppfinnare, han som var för dum för att gå i skolan Thomas Edison. Han misslyckades inte 1000 gånger utan glödlampan utvecklades i 1001 steg. Jag väljer att utgå från det som är bra och bygga en positiv spiraleffekt, alltid applådera de små stegen i rätt riktning för att samtidigt bygga sångsjälvförtroende.

Att ha mina underbara studenter i publiken gav så mycket energi och värme! Tack ! Och tack till Minna, Céline och Marta som var med på masterclassen! Under kväll var även två av mina fantastiska kollegor med som genomförde sina installationsföreläsningar som professorer med bravur!! Nils Spangenberg – kammaropera och Simon Crawford-Phillips – kammarmusik!

https://www.mdu.se/…/mottagare-av-pedagogiskt-pris-ar…

#musikochoperahögskolanmälardalensuniversite

t#academyofmusicandoperamälardalenuniversity

Om Lena Helltröm-Färnlöf, en av Sveriges främsta sångpedagoger:

Utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Göteborg. Sjungit allt ifrån tidig medeltidsmusik till ultramodern nyskriven i små och stora konstellationer, opera, barnopera, kammarmusik, solist med orkestrar, solist i sakrala verk både i Sverige och utomlands.

Efter många år i branschen, först som student, sedan ute på fältet som konsert- och operasångerska ägnar sig Lena nu sig exklusivt åt sångundervisning.

Professor  och excellent teacher, undervisar professionella sångare och studenter i alla röstfack, ger regelbundet masterclasses nationellt och internationellt.

Agerar ofta sakkunnig i jurys och är artistisk rådgivare i agenturen Good Company.

Lena  är en uppskattad konferenciär i konsert och operasammanhang.