Konstnärlig masterexamen till MOMDU

28 september 2023

Vi på Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet, har fått det glädjande beskedet från Universitetskanslersämbetet att de har beslutat att ge Mälardalens universitet tillstånd att utfärda konstnärlig masterexamen inom området västerländsk konstmusik och opera.

Vi är så otroligt glada för att vi efter flera års hårt arbete har kommit i mål med fanan i topp, och vi vill tacka å det varmaste för alla som på olika sätt har bidragit: våra lärare, våra studenter, vår akademi UKK, fakultetsnämnden vid MDU, alla externa läsare och våra critical friends.

Att på Västerås slott i en nationell och internationell kontext få starta upp både ett helt unikt masterprogram i Kammaropera och ett masterprogram i Kammarmusik ser vi som något verkligt positivt i en tid där kulturens och musikens plats i samhället är långt ifrån självklar. Även att vårt universitet, där utbildning och forskning till största delen vilar på vetenskaplig grund, väljer att satsa på och synliggöra konsten och musiken är en viktig markör som vi är så stolta över.

Vi vill å det varmaste tacka alla som på olika sätt har bidragit: vår rektor, våra lärare, våra studenter, vår akademi UKK, fakultetsnämnden vid MDU, alla externa läsare och våra critical friends.”

De konstnärliga masterprogrammen i Västerländsk konstmusik och opera med inriktningarna Kammarmusik och Kammaropera startar höstterminen 2024, anmälan öppnar i december 2023.

Henrik Blixt och Björn Linnman inkluderat i lärarlaget!

Om Lena Helltröm-Färnlöf, en av Sveriges främsta sångpedagoger:

Utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Göteborg. Sjungit allt ifrån tidig medeltidsmusik till ultramodern nyskriven i små och stora konstellationer, opera, barnopera, kammarmusik, solist med orkestrar, solist i sakrala verk både i Sverige och utomlands.

Efter många år i branschen, först som student, sedan ute på fältet som konsert- och operasångerska ägnar sig Lena nu sig exklusivt åt sångundervisning.

Professor  och excellent teacher, undervisar professionella sångare och studenter i alla röstfack, ger regelbundet masterclasses nationellt och internationellt.

Agerar ofta sakkunnig i jurys och är artistisk rådgivare i agenturen Good Company.

Lena  är en uppskattad konferenciär i konsert och operasammanhang.