Erik Jersenius Riddartornet

9 juli 2018.

Erik Jersenius skrev på sin Facebook om Riddartornet:

”Linköpingsfilosofen Jan Willner har en gång sagt att Platons filosofi och verklighetsuppfattning bäst förstås genom att läsa Erik Johan Stagnelius poesi, i hans ord om hur våra arma själar, trånande efter Gud, hålls fångna i materiens bojor. Stagnelius, den svenska romantikens stora geni, ger en tämligen mörk framställning av sinnevärlden, vi lever i en motsägelsefull, sårig och absurd tillvaro där den enda räddningen ur vår jämmerdal tycks finnas, för åtminstone den obefläckade eller ångerfulla själen, på andra sidan döden.

Stagnelius nattsvarta sorgespel ”Riddartornet” är skrivet 1821. Det är en skräcktragedi om svek, förbjudna begär och ond bråd död, som rik på mystik och symboler ur Stagnelius egendomliga tankevärld. Under ledning av Lena Hellström-Färnlöf har Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola tillsammans med Vadstena-Akademien, Västmanlands Teater satt upp dramat som opera med nyskriven musik av Carl Unander-Scharin. Det är studenter från högskolan som framför operan, både musikerna i orkestern och sångarna på scenen.

Två föreställningar har getts på teatern i Västerås, men jag tog tillfället i akt att se den tredje och sista föreställningen på Gamla Teatern i Vadstena. Den gamla teatern som invigdes ungefär samtidigt som Stagnelius skrev ”Riddartornet” passar operan utmärkt eftersom det var en scen av det slaget Stagnelius tänkte sig att dramat skulle spelas på.

Rebecca HellbomAmelie FlinkViktor Johansson och Frida Bergquist var förstås helt strålande i huvudrollerna. Det är i Västerås vi finner framtidens stora operasångare.”

Tack Erik!

Foto Erik Jersenius

 

Om Lena Helltröm-Färnlöf, en av Sveriges främsta sångpedagoger:

Utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Göteborg. Sjungit allt ifrån tidig medeltidsmusik till ultramodern nyskriven i små och stora konstellationer, opera, barnopera, kammarmusik, solist med orkestrar, solist i sakrala verk både i Sverige och utomlands.

Efter många år i branschen, först som student, sedan ute på fältet som konsert- och operasångerska ägnar sig Lena nu sig exklusivt åt sångundervisning.

Professor  och excellent teacher, undervisar professionella sångare och studenter i alla röstfack, ger regelbundet masterclasses nationellt och internationellt.

Agerar ofta sakkunnig i jurys och är artistisk rådgivare i agenturen Good Company.

Lena  är en uppskattad konferenciär i konsert och operasammanhang.