Kammarmusik-programmet inriktning sång 180 hp

Sångutbildningen i klassisk sång på Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens Högskola är en utbildning i västerländsk konstmusik för dig som vill bli professionell sångare. Programmet är mycket innehållsrikt; förutom generös kvot i sång individuellt och gemensamma lektioner med de andra sångarna får du lektioner i kammarmusik i olika instrumentkonstellationer, instudering, musikteori, musikhistoria, konsert praxis, romansseminarier, seminarier i bland annat röstfysiologi, andning och mycket annat. Du får en bred repertoarkännedom med musik från olika stilepoker och språkgrupper inom kammarmusik, opera, kyrkomusik och romanser. För att förbereda dig för hur man följer en dirigent, lära dig vara tydlig med musikaliska impulser, klara av att sjunga i olika akustiker, etc. erbjuds du många möjligheter att framföra musik i olika instrumentkonstellationer och på olika arenor.

Du erbjuds möjligheten att medverka på en mängd konserter på olika scener!

Utgångspunkten för undervisningen är en helhetssyn på vad man behöver för att bli en professionell sångare där även saker som att sova, äta, motionera och må bra är självklara byggstenar.

Utöver allt detta får du inblick i de koder som gäller inom sångaryrket; exempelvis konsertpraxis, auditionteknik och repertoarval, klädsel, attityd och mycket mer.

KONSERTER

En viktig del i undervisningen är självklart att öva dig i att sjunga inför publik, på olika scener, med olika instrumentkonstellationer, med repertoar från olika stilepoker och språkgrupper. Musik- och Operahögskolan producerar ca 50 konserter och föreställningar per läsår. Några exempel är Västerås Konserthus som har en akustik på toppnivå, den magnifika Domkyrkan, på Västerås Länsmuseum/konstmuseum i industrihistorisk miljö samt på flera andra scener. Programmet avslutas dessutom med en examenskonsert som äger rum på Västerås konserthus.

Här är ett axplock av konserterna under läsåren:

  • Galakonsert med symfoniorkester på stora scenen i Västerås konserthus
  • Solist i sakral repertoar i Västerås domkyrka
  • Rikssalskonserter på anrika Västerås slott tillsammans med några av Sveriges ledande pianister; Bengt-Åke Lundin, Magnus Svensson,
  • Asuka Nakamura, och Staffan Sandström.
  • Riddartornet
  • Barnopera
  • Romanskonserter tillsammans med sång- och pianostudenterna från Kammarmusikprogrammet. Tyska Lieder, franska Mélodies, engelska och amerikanska Art Songs och nordiska romanser.

BESTÄLLNING AV NYSKRIVEN OPERA

Mozarts Requiem i Västerås domkyrka

En speciell händelse under läsåret 2017/18 är att tonsättaren Carl Unander-Scharin efter att ha lyssnat på och blivit imponerad av den höga kvaliteten på sångstudenterna i Kammaroperautbildningen erbjöd sig att komponera en opera speciellt för dem. Operan som heter Riddartornet uruppfördes under våren 2018 på Västmanlandsteatern, som har 400 sittplatser och orkesterdike för vår instrumentalensemble. Produktionen gästade också Vadstena-Akademien under sommaren 2018. I produktionen medverkar även sångstudenter från Kammarmusik inriktning sång i mindre roller och instrumentalister från Kammarmusikprogrammet.

Samläsning Kammaroperautbildningen

Kammarmusikprogrammet inriktning sång är en bra förberedelse för fortsatta studier inom opera på Kammaroperautbildningen och du kommer under studietiden att samläsa med studenterna där till viss del. Du kommer exempelvis få närvara vid master classes och vid vissa seminarier.

Här är några exempel under åren:

  • Birgitta Svendén, hovsångerska, tidigare rektor för Operahögskolan i Stockholm, VD och konstnärlig chef för Kungliga Operan i Stockholm.
  • Olivier Godin, pianist, vocal coach och professor vid McGill Univerity, Montreal, Kanada
  • Liz Upchurch, pianist, vocal coach och ledare för Canadian Opera Company Ensemble Studio
  • Lektor Patrik Sörling, dansare och regissör
  • Nils Spangenberg, Vadstena-Akademiens konstnärlige ledare och VD
  • Alexander Niclasson, konstnärlig ledare för Opera på Skäret

Omdömen av gästlärare

Birgitta Svendén, VD och konstnärlig chef för Kungliga Operan i Stockholm:

”Jag blev mycket imponerad av kammaroperastudenterna. Deras sångteknik stod på en sån hög och bra nivå att vi kunde utforska olika musikaliska idéer och finslipa det musikaliska uttrycket både genom texten och färgpaletten i röstklang.

Jag känner sedan tidigare deras lärare Lena Hellström – Färnlöf som jag betraktar som en av de bästa pedagoger vi har i landet, vilket den här gruppen verkligen visade prov på då alla sjöng med friska naturliga röster som snabbt kunde omsätta det jag föreslog.

Jag lämnade skolan med en härlig känsla av energi och tillförsikt om att det kommer nya svenska stjärnskott även i framtiden och att Mälardalens Högskola har rätt förutsättningar att ta tillvara på dessa talanger.”

Liz Upchurch, pianist, vocal coach och ledare för Canadian Opera Company Ensemble Studio:

“This select group of gifted young opera singers have clearly benefited from a very high level of training being offered to them at this programme. These singers have had the privilege of working with a world class singing teacher, Lena Hellstrom Farnlof, in a creative, nurturing environment where artistry and vocal training are at the highest level. This type of training gives singers the necessary tools to enter the professional world of singing.”

ÖVRIGA FÖRMÅNER UNDER STUDIETIDEN

Kammarmusikprogrammet har ett tätt samarbete med Västerås Sinfonietta som är en av landets främsta kammarorkestrar. Samarbetet innebär bland annat att du som student går gratis på alla konserter med Sinfoniettan och att du är välkommen på alla genrep i Västerås Konserthus.

Du får även fribiljetter till länsmusikens konsertserie samt möjlighet att lyssna på generalrepetitioner på Kungliga Operan, Berwaldhallen, Opera på Skäret och flera andra arenor.

FRAMTID OCH JOBB

Genom vårt kammarmusikprogram inriktning klassisk sång får du möjlighet att växa som konstnär och att utveckla din kreativa förmåga och talang maximalt, vilket ger dig konkurrensfördelar på arbetsmarknaden. En konstnärlig kandidatexamen ger dig möjlighet att gå vidare till studier på den tvååriga kammaroperautbildningen och master i Sverige eller utomlands.