Internationella röster

Under hösten har kammaroperastudenterna vid MDH fått äran att undervisas av personer på den absolut högsta tänkbara nivån inom sångarvärlden.

 

Flera av dem har gett masterclasses för studenterna på MDH. Birgitta Svendén är en av lärarna som hållit masterclasses vid MDH. Hon är tidigare rektor för Operahögskolan i Stockholm, nu verksam som VD och konstnärlig chef för Kungliga Operan i Stockholm. Birgitta Svendén har haft en karriär på scener som Metropolitan, La Scala, Bayretuh m.fl. Hon är även hedersdoktor vid MDH.

Så här skriver hon om de fyra kammaroperastudenterna som medverkade vid hennes masterclass:

För några veckor sedan fick jag förmånen att träffa sångstudenter från Mälardalens Högskolas Kammaroperautbildning i en masterclass.

Jag blev mycket imponerad av den höga nivån och fick uppleva några timmar av musikalisk glädje då dessa sångare verkligen bjöd på sig själva.

Deras sångteknik stod på en sån hög och bra nivå att vi kunde utforska olika musikaliska idéer och finslipa det musikaliska uttrycket både genom texten och färgpaletten i röstklang. Jag känner sedan tidigare deras lärare Lena Hellström- Färnlöf som jag betraktar som en av de bästa pedagoger vi har i landet vilket den här gruppen verkligen visade prov på då alla sjöng med friska naturliga röster och som snabbt kunde omsätta det jag föreslog. Jag lämnade skolan med en härlig känsla av energi och tillförsikt om att det kommer nya svenska stjärnskott även i framtiden och här på Mälardalens Högskola finns rätt förutsättningar att ta vara på dessa talanger.”

Birgitta Svendén Operachef