Min filosofi

L'Atelier lyrique de l'Opéra de Montréa
L’Atelier lyrique de l’Opéra de Montréal

Det är lätt att bländas av klang men otroligt viktigt att också lyssna på hur musklerna jobbar för att hittabalansen i sångmuskulaturen som ska leda till en teknik som håller i ett långt sångarliv. Det är ingen quick fix precis.

Som sångare behöver du inte ha läst boken men som pedagog måste jag vara bevandrad i både anatomi, röstfysiologi och vara en stor människokännare med ett mycket varmt hjärta.

Den konstnärliga ärligheten, som jag ser det, måste komma inifrån och sedan påverka rösten, rörelse och mimik, den ärligheten får publiken att beröras. Jag är tacksam över att jag tidigt fick komma i kontakt med Stanislavskis och Doreen Cannons läror.

Som sångpedagog har jag valt att ha kvar artisten Lena och spegla mitt sätt att undervisa med samma krav och konstnärlighet som scenen inbjuder till. Artisten har höga krav på sitt artisteri och det har jag på min egen undervisning och mentorskap för att du ska utvecklas maximalt under åren på vår sångutbildning. Jag har oändlig energi för att hjälpa dig och ingenting gör mig så lycklig som att se mina sångstudenter lyckas.

När jag var solist i sammanhang med kör kom det ganska ofta någon körmedlem efter konserten och frågade om jag gav sånglektioner. Undervisandet startade i blygsam skala och efter ett tag upptäckte jag att detta var det bästa jag någonsin hade gjort.

Jag började tacka nej till sångjobb för att ge sånglektioner. 2007 tog jag beslutet att under ett år undervisa på heltid – och på den vägen är det. Mitt enormt stora intresse för människor (tänkte ett tag utbilda mig till läkare) och musik gör att jag stormtrivs med mitt jobb.

Nu undervisar jag både studenter och professionella sångare mitt i karriären och på slutet av dagen är jag fortfarande fylld av energi! All repertoar under åren som sångerska: tidig musik, nyskrivet, opera, kammarmusik, romanser, solist med kör, solist med kör och orkester och sakral musik gör listan lång och som sångpedagog är detta en guldgruva att ösa ur.

 

Orford Academy
Orford Academy

► Masterclasses i sång

Jag har också förmånen att bli inbjuden att ge masterclasses i Europa och Nordamerika. Detta har gett ett stort internationellt kontaktnät med massor av underbara och otrolig kunniga kollegor att bonda med. Det är också enormt givande och spännande att möta internationella studenter för att höra var nivån befinner sig och se hur deras attityd är till utbildning och sångaryrket. För