Riddartornet

Riddartornet är en nykomponerad kammaropera med musik av Carl Unander-Scharin, libretto av Magnus Florin i regi av Nils Spangenberg. Operan är baserad på E. J. Stagnelius pjäs med samma namn och är specialskriven för Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola som ett konstnärligt utvecklingsprojekt under ledning av högskolans konstnärliga ledare och professor i sång – Lena Hellström- Färnlöf.

Bakgrunden till samarbetet var ett möte mellan operaklassen och Carl Unander-Scharin våren 2017 då Carl imponerades av nivån och därför frågade oss om det vore intressant med ett samarbete där han komponerar en specialbeställd opera för studenterna. Grundidén bygger på att konsten och pedagogiken i detta projekt berikar varandra. Därav det täta och unika samarbetet mellan kompositör och sångpedagog, senare även sångpedagog och regissör.

Projektet genomförs i samproduktion med Vadstena-akademien och Västmanlands teater. Operan får sin urpremiär på Västmanlands teater i Västerås den 12 juni och flyttas sedan i början av juli till Vadstena Gamla teater, en teater från Stagnelius egen tid. Dirigent är Joachim Gustafsson och scenograf är Johan Glaumann.

Pjäsen från 1821 är en romantisk, skräckgotisk tragedi om en faders begär till sin dotter i den förvridna åtrån efter oskuld och ren urbild. Det är ett otäckt drama som speglar Stagnelius syn på tillvaron som en dyster vrångbild av det eviga. Guds klara evangelium strålar ner från stjärnorna, men varat är en endast en ond dröm.

-Vad är vårt liv? Ett moln som flyktigt simmar
kring rymderna på Ödets kalla ilar.
Förvandlat evigt, aldrig det sig vilar
och varar högst en sommaraftons timmar.
Blotta moln och dunster äro alla –
av Jordens trånad till ett skuggliv buren
envar skall åter i sitt ursprung falla.
(ur dikten Molnet av E.J Stagnelius i ouvertyren till operan)

Carl Unander-Scharin, sångare och tonsättare, komponerade sin allra första opera ”Tokfursten” till Vadstena-Akademien år 1996 vilken blev en storartad succé. Sedan dess har han komponerat en rad sceniska verk och däribland även operan Byrgitta till Vadstena-Akademien år 2003.

Magnus Florin, framgångsrik och prisbelönt författare och under en lång rad av år chefdramaturg vid Dramaten har tidigare skrivit flera libretton bland annat till Goya av tonsättaren Daniel Börtz och Hemligheter av tonsättaren Jonas Forsell.

Nils Spangenberg –vd och konstnärlig ledare på Vadstena -Akademien, har initierat och regisserat en lång rad av nya svenska operaverk, däribland flera av Carl Unander-Scharins operor, och har som regissör arbetat vid de flesta svenska operainstitutionerna. Han har under många år varit verksam som lärare vid Operahögskolan i Stockholm och har även innehaft en professur vid Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet.

Joachim Gustafsson – internationellt verksam svensk dirigent med stor erfarenhet av ny musikdramatik, har de senaste åren bla uruppfört de kritikerrosade operorna The Picture of Dorian Gray av Thomas Agerfeldt Olesen och Snow Whites Mirror av Niels Marthinsen på Danish National Opera.

Johan Glaumann –  scenograf och kostymskapare. Som scenograf har Johan bl.a jobbat för Rikskonserter, Norrlandsoperan och Vadstena Akademien med produktioner som exempelvis

Erwartung,Trollflöjten, Silverringen och les Grandes Nuits.

 

Lena Hellström-Färnlöf är professor i sång och konstnärlig ledare vid Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola. Lena är en av landets främsta sångpedagoger som förutom sitt arbete vid MDH ger masterclasses runt om i världen, undervisar professionella sångare samt är konstnärlig rådgivare i artistagentur. Lena har tidigare undervisat vid Operahögskolan i Stockholm.

 

 

 

 

De medverkande utgörs av sångare från den nystartade kammaroperautbildningen samt sångare och instrumentalister från Kammarmusikprogrammet. En fantastisk storsatsning från Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola för musikstudenter och för svenskt musikliv!

Rollista Riddartornet

Mathilda – Amelie Flink, sopran

Olivia – Rebecca Hellbom, sopran

Clara – Frida Bergquist, mezzosopran

Rheinfels – Viktor Johansson, tenor

 

Herman – Samuel Sassersson, baryton

Manfred – Marcus Bartoletti, baryton

 

Hilma – Alba Gutierrez Malmbom, sopran

Blenda – Karin Mobacke, sopran

Gerda – Gwendolin Holmes, sopran

Amanda – Lisa Mazzeo, sopran

Julia – Natalie Almkvist, sopran

Emilia – Sara Bäck, mezzosopran

Albert – Ludvig Lundin, tenor

Johan – Andreas Wagner, baryton

Fredrik – Simon Estemark, bas

 

Instrumentalensemble

1:a violin – Rebecca Hillerud

2:a violin -Ida Mazaheri

Viola – Björn Stensen

Cello – Johanna Niederbacher

Flöjt – Belinda Allgulander

Klarinett – Marte Skovly

Trumpet – Ludvig Bramstång

Trombon – Anders Riber Marklund

Klaver – Sally Karlberg

Slagverk – Andreas Nyström